Wat is er mogelijk met Cognos? – Deel 3: Dashboards, Active Reports

29 november 2018
3 min. lezen
Door Jaap Ettema

In de wereld van Business Intelligence (BI) zijn er enorm veel mogelijkheden om rapporten te maken. De beste rapporten zijn niet alleen inhoudelijk overtuigend, maar ook visueel aantrekkelijk. Een van de meest gebruikte tools voor het maken van BI-rapporten is Cognos. In een serie van vier blogs geef ik een compleet overzicht van wat Cognos allemaal te bieden heeft. In dit derde deel bespreek ik de geavanceerde functies Dashboards, Workspace en Active Reports.

Dashboards

Rapportages kunnen met Cognos in heel veel verschillende vormen worden opgemaakt en gepresenteerd. Daardoor leent Report Studio zich ook prima voor het ontwikkelen van dashboards. Sommige andere tools op de markt zijn meer gespecialiseerd in dashboards en daardoor op dat gebied veelzijdiger. Maar wie Cognos al in huis heeft doet er goed aan daarmee aan de slag te gaan. Immers, een dashboard in Cognos maakt gebruik van het al aanwezige Cognos Framework en beschikt daarmee vanzelf over alle benodigde businesslogica.

Nieuws

Cognos Workspace

Cognos biedt een functie waarmee je een persoonlijke werkomgeving kunt inrichten: Cognos Workspace. Je werkomgeving geeft directe toegang tot al je favoriete rapportages. Je plaatst daarvoor widgets bij elkaar op één pagina van je persoonlijke werkomgeving. De widgets bestaan uit links naar of weergaves van je rapportages. Je kunt ook metertjes en andere kleine rapportelementen op dezelfde pagina plaatsen. Zo kun je de Cognos Workspace gebruiken voor het inrichten van een dashboard: je maakt in je persoonlijke werkomgeving een nieuw tabblad aan, je plaatst er alle benodigde widgets op en voilà, je dashboard is klaar!

Nieuws

Active Reports

Als je een rapport ontwikkelt met Report Studio is dat normaal gesproken statisch. De rapportage die je uitdraait en distribueert met e-mail bevat lijsten en/of grafieken waar je alleen naar kunt kijken. Hoe aardig zou het niet zijn als je op een regel van de lijst of een staaf van de grafiek kunt klikken, waarna je meer informatie te zien krijgt over dat onderdeel? Bijvoorbeeld een doorsnede met een andere dimensie of een filter op verschillende sub-categorieën. Dat kan ook met Report Studio door het statische rapport om te vormen naar een Active Report.
Een beperkte dataset wordt met de rapportage zodra die wordt uitgedraaid mee opgeslagen, maar niet direct zichtbaar gemaakt. De data wordt wel zichtbaar zodra de gebruiker in een lijst of grafiek (bijvoorbeeld een taartdiagram of een staafdiagram) op een onderdeel klikt, waarna de rapportage zich aanpast aan de gemaakte selectie.
Het management heeft vaak behoefte aan een inzichtelijk rapport op hoog niveau, maar tegelijkertijd ook aan meer details die met één klik tevoorschijn komen. Active Reports is daarvoor zeer geschikt. De actieve rapportages kunnen net zoals statische rapportages automatisch periodiek worden gedistribueerd.

Nieuws

Labels: Techblog
iToday