Wat is er mogelijk met Cognos? – Deel 1: de basics

6 november 2018
3 min. lezen
Door Jaap Ettema

In de wereld van Business Intelligence (BI) zijn er enorm veel mogelijkheden om rapporten te maken. De beste rapporten zijn niet alleen inhoudelijk overtuigend, maar ook visueel aantrekkelijk. Een van de meest gebruikte tools voor het maken van BI-rapporten is Cognos. In een serie van vier blogs geef ik u een compleet overzicht van wat Cognos allemaal te bieden heeft. In dit eerste deel bespreek ik de basics.

Nieuws

Wat is Cognos?

Cognos is een rapportage-suite van IBM met een grote schare van trouwe gebruikers. In Nederland zien we Cognos bij veel grotere bedrijven in diverse sectoren, zoals overheden, verzekeraars, banken, transportbedrijven en zorginstellingen. Cognos kent een zeer uitgebreide functionaliteit, maar het gebruik is ook vrij hoogdrempelig. De installatie vereist technische ondersteuning. En het ontwerpen van complexere rapporten vraagt al snel om ervaren Cognos-ontwikkelaars, echter zullen de eindgebruikers van de rapporten Cognos ervaren als een pakket dat vrijwel alle wensen kan vervullen. Ze kunnen op hun wenken bediend worden met statische rapporten, kubussen en dashboards. En ze kunnen zelfstandig eenvoudige rapporten ontwerpen door de benodigde data "bij elkaar te klikken" en zelfs eigenhandig de cijfers te manipuleren.

Report Studio

Het meest gebruikte onderdeel van Cognos is Report Studio, daarmee kun je rapporten ontwerpen waarin je zo nodig ook berekeningen opneemt. Je ziet dan in de rapportage de berekende uitkomsten volgens de business rules van je eigen organisatie. De rapportontwerpen kun je opmaken volgens voorgedefinieerde standaards. Bijvoorbeeld in de vorm van een lijst of een grafiek en in de formaten HTML voor online-gebruik of Excel of PDF voor distributie per e-mail, maar je kunt de opmaak van je rapport ook helemaal zelf ontwerpen.

NieuwsGrafiekmogelijkheden in Report Studio

Een veelgebruikte functionaliteit van Report Studio is drill-through.
Hoe werkt dat? Als volgt:

  • in een lijstrapportage klik je op een onderstreepte regel of cel;
  • er opent een nieuw scherm met de achterliggende details van het item waar je op klikte.

Nieuws
Als voorbeeld zie je in het plaatje hierboven links de totale omzet per regio. Zodra je op de omzet van een regio klikt opent het vervolgscherm rechts. Je ziet dan hoe de regio-omzet is opgebouwd uit de omzetten per productcategorie. Eventueel, mits ook daarvoor achterliggende data beschikbaar is, kun je weer verder doorklikken op een omzet per productcategorie. Je krijgt dan bijvoorbeeld te zien hoe groot binnen "Americas" de omzet was van "Golf Equipment", verder uitgesplitst per land.

Query Studio

Wie een goed gebruik wil maken van Report Studio heeft technisch inzicht nodig in de data en ervaring met Cognos en SQL. Gebruikers zonder diepgaande technische kennis die toch data willen analyseren en minder complexe rapporten nodig hebben kunnen gebruik maken van Query Studio. Hiermee kan men data items selecteren voor een rapport door erop te klikken. De inhoud van het rapport kan men vervolgens direct bekijken. Ook het filteren op specifieke waarden gaat zeer intuïtief.

Nieuws

Als je eenmaal aan de slag gaat met Report Studio en je doet gaandeweg ervaring op, dan opent zich een wereld van mogelijkheden. In het volgende deel van deze serie laat ik je zien wat je kunt doen met master reports, automatische distributie en dimensionele data.

Labels: Techblog
iToday