“Jij schept ook graag op, maar dan de cakejes van je vrouw!”

17 september 2018
3 min. lezen
Door Nikola Maric

Op 7 mei 2018 kregen wij bij iToday een telefoontje van een nabije school, waar les geven wordt aan jongeren met beperkingen. iToday werd gevraagd om deel te nemen aan een sociaal maatschappelijk project, namelijk het begeleiden van een scholier in stage. We moesten dit natuurlijk goed overwegen aangezien een scholier niet zo maar in de Datascience & B.I. wereld kan springen zonder enige voorkennis en/of ervaring.

Maar ondanks eventuele bezwaren besloot Aleksandar al snel om een standpunt in te nemen: “In mijn ogen verdient Iedereen een kans en wie ben ik als mens om hem die niet geven?” Zo gezegd, zo gedaan! Niet veel later kwam er een jongeman met een visuele beperking binnen lopen, die vanaf het eerste moment al een super grote glimlach op zijn gezicht had, "hallo, ik ben Jesse!". Hij ging zitten op zijn bureaustoel, haalde zijn laptop eruit en zei: “Vertel het maar! Wat zal ik doen en waar zal ik mee beginnen?”
Phong, die hem begeleidde, was er van onder de indruk en begon uit te leggen over SQL statements. Binnen een aantal dagen had hij al leuke en interessante dingen gedaan zoals: een eigen banner gemaakt, een eigen website gebouwd, en..... per ongeluk de gehele server verwijderd. “Oops Aleks! Alles is weg! Misschien moet ik maar krantjes blijven rond brengen” zei de perfectionistische jongeman. Aleksandar keek hem aan en zei: “Ook bij het kranten bezorgen moet je leren in welke brievenbussen je wel een folder stopt en in welke niet! Of we winnen of we leren! Maar verliezen doen we nooit!”.

Blog

Nicolas, Nikola, Jesse en Paul

Het gehele team werd zo extra vrolijk van onze aanwinst, al duurde het maar twee weken. De positiviteit straalde van hem af en al snel werd er het welbekende spreekwoord “soort zoekt soort” bewaarheid.

“Hé Aleks! Is dat je zoon?” riep hij toen hij op kantoor kwam en Nikola aanwezig was. “Ja, lijkt hij op mij?” antwoorde Aleks terug. “Jawel alleen jij hebt een wat groter hoofd! Ha ha geintje!”

“Aleksandar, ik heb de SQL statements geschreven!” vertelde de Jesse vol trots, nadat hij een van de speciaal voor hem ontworpen opdrachten door Phong foutloos had gemaakt. “Goed bezig! Opschepper!” kreeg hij met een knipoog terug. “Ja maar,” zei hij “Jij schept ook graag op, maar dan de cakejes van je vrouw!” Natuurlijk kwam niemand meer bij van het lachen inclusief de twee zelf. “Ja maar als jij zo doorgaat geef ik jou het cijfer 1 op jouw beoordelingsrapport!” zei Aleksandar vol sarcasme. Volledig in shock vroeg hij beangstigend: “Maak je een grapje? even serieus Aleksandar maak jij nou een grapje?” Waarop iedereen nog harder begon te lachen.

Zo vloog de tijd voorbij voordat wij allen het wisten en was het alweer de laatste dag van onze stagiair. Wat het gehele team ontroerde was dat hij, met zijn krantenbezorger salaris, een groot pak ‘Merci’ chocolade had gehaald voor het hele kantoor.

Jesse namens heel iToday B.V. willen wij tegen jou zeggen: jij ‘merci’!

Labels: Achtergrond
iToday